Video Konferans Sistemleri

Video konferans, yüz yüze bir toplantıyı simüle eden internet üzerinden iki veya daha fazla uzak taraf arasında canlı, görsel bağlantıdır. Video konferans önemlidir çünkü normalde yüz yüze bağlantı kuramayacak kişilere katılır.

En basit haliyle, video konferans, iki konum arasında statik görüntülerin ve metnin aktarılmasını sağlar. En karmaşık haliyle, birden çok konum arasında tam hareketli video görüntülerinin ve yüksek kaliteli ses iletimini sağlar.

İş dünyasında, masaüstü video konferans, birleşik iletişim (UC) uygulamalarının ve web konferans hizmetlerinin temel bir bileşenidir; bulut tabanlı sanal toplantı odası hizmetleri ise kuruluşların minimum altyapı yatırımıyla video konferansı dağıtmasına olanak tanır.

Video konferans nasıl çalışır?

Video konferans süreci iki adıma ayrılabilir: sıkıştırma ve aktarım.

Sıkıştırma sırasında, web kamerası ve mikrofon analog görsel-işitsel (AV) girişi yakalar. Toplanan veriler, sürekli frekans ve genlik dalgaları biçimindedir. Bunlar yakalanan sesleri, renkleri, parlaklığı, derinliği ve gölgeleri temsil eder. Bu verilerin normal bir ağ üzerinden aktarılabilmesi için – büyük bant genişliğine sahip bir ağ gerektirmek yerine – verileri dijital paketlere sıkıştırmak için kodeklerin kullanılması gerekir. Bu, yakalanan AV girişinin geniş bant veya Wi-Fi internet üzerinden daha hızlı seyahat etmesini sağlar.

Transfer aşaması sırasında, dijital olarak sıkıştırılmış veriler, dijital ağ üzerinden alıcı bilgisayara gönderilir. Uç noktaya ulaştığında, kodekler verileri açar. Codec’ler, onu tekrar analog ses ve videoya dönüştürür. Bu, alıcı ekranın ve hoparlörlerin AV verilerini doğru şekilde görüntülemesini ve duymasını sağlar.

Video konferans sistemlerinin bileşenleri

Bir video konferans sisteminin bileşenleri şunları içerir:

Veri aktarımı için bir ağ. Bu genellikle İnternet Protokolü (VoIP) üzerinden sesle benzer teknolojiyi kullanan yüksek hızlı bir geniş bant internet bağlantısıdır. Yerel alan ağı (LAN) ve Tümleşik Hizmetler Dijital Ağı (ISDN) bağlantıları da bazen kullanılır.

Video girişi sağlayan iki veya daha fazla video kamera veya web kamerası.

İki veya daha fazla mikrofon – bir harici mikrofon veya erişim cihazında yerleşik bir mikrofon.

Video çıkışını yayınlayabilen bir bilgisayar ekranı, monitör, TV veya projektör.

Ses çıkışı için kullanılabilen kulaklıklar, dizüstü bilgisayar hoparlörleri veya harici hoparlörler.

Codec’ler olarak adlandırılan donanım veya yazılım tabanlı kodlama ve kod çözme teknolojisi. Bunlar, AV verilerini dağıtım ucunda dijital paketler halinde sıkıştırabilir ve ardından son noktada verileri sıkıştırabilir. Codec’ler, gereken bant genişliği miktarını azaltır.

Video konferansın faydaları

Video konferans hizmetleri birçok fayda sağlar. İşletmelerde, çalışanlar arasında üretkenliği artırmanın yanı sıra iş arkadaşları, ortaklar ve müşterilerle iletişim ve etkileşim için gelişmiş bir yol sağlayabilir.

İşletmeler için, video konferansın somut faydaları arasında daha düşük seyahat maliyetleri – özellikle çalışan eğitimi için – ve ekip üyeleri arasındaki gelişmiş iletişimin bir sonucu olarak proje sürelerinin kısalması yer alır.

Video konferansın somut olmayan faydaları arasında sözlü olmayan iletişim alışverişi ile daha verimli toplantılar ve hem şirketler içinde hem de müşteriler arasında iş bağlantıları arasında daha güçlü bir topluluk duygusu yer alır. Kişisel düzeyde, yüz yüze bağlantı, değiş tokuşa sözlü olmayan iletişim ekler ve katılımcıların, gerçekte hiç tanışamayacakları kişilerle daha güçlü bir aşinalık duygusu geliştirmelerini sağlar.

Video konferansın dezavantajları

Video konferans, işletmeler ve bireyler için çok sayıda fayda sağlarken, aynı zamanda birçok dezavantaja da sahiptir. Örneğin, görüntülü arama ve konferans, tutarlı bir yüksek hızlı internet bağlantısı gerektirir. Yalnızca güçlü bir internet bağlantısı, ses ve görsellerin güvenilir ve sorunsuz bir şekilde iletileceğini garanti edebilir. Bant genişliği veya internet bağlantısı ile ilgili herhangi bir sorun, sesli ve görsel ekranların kesintiye uğramasına veya kaybolmasına neden olabilir, bu nedenle önemli aramalar için hizmet kalitesi (QoS) önlemleri potansiyel olarak gerekli olabilir.

Görüntülü görüşme, hızlı internet bağlantılarında bile hala ciddi ses gecikmeleri yaşar. Ses gecikmesi yaşayan konferanslar sinir bozucu veya gergin hale gelebilirken, yüz yüze bir toplantı bu engelden kaçınabilirdi.

Diğer bir dezavantaj, yüksek kaliteli video konferans sistemlerinin yüksek maliyetidir. Birçok şirket, iş seyahati maliyetlerini azaltmanın bir yolu olarak video konferans hizmetlerini benimsese de, yine de bir video konferans sistemine büyük miktarlarda para harcayacaklar. Tüm maliyetli ekipman ve teknolojiye ek olarak, şirketlerin genellikle sistemin kurulumu, dağıtımı ve bakımı için de ödeme yapması gerekecektir.

Video konferansın tarihçesi

Video konferans alanındaki ilk gelişmeler, AT&T Bell Labs ve John Logie Baird’in video telefonlarla deneyler yapmaya başladığı 1920’lere kadar uzanıyor.

1930’larda, erken video konferans deneyleri de Almanya’da yapıldı. Bu erken teknoloji, telefon hatları üzerinden hareketsiz resimler gönderen görüntülü telefonları içeriyordu.

1970’lerin başında AT&T, Picturephone hizmetiyle video konferans kullanmaya başladı. Bununla birlikte, video konferansın yaygın bir şekilde benimsenmesi, 1980’lerde bilgisayar devrimi ile başladı. Devrim, görsel görüntülerin kişisel kullanım için gönderilmesini mümkün kılan ISDN gibi geniş bant hizmetlerinin yükselişinin yanı sıra kodeklerin icadını da beraberinde getirdi. Cep telefonlarının daha sonra piyasaya sürülmesi, video konferansın popülerliğini daha da sağladı.

Web kameraları 1990’larda üniversite kampüslerinde görünmeye başladı. Ağustos 1994’te, ilk ticari web kamerası olan QuickCam tanıtıldı. Ancak, yalnızca Mac ile uyumluydu, bu nedenle Windows uyumlu bir sürüm 1995’te piyasaya sürüldü. 2010’da, Time dergisi QuickCam’i tüm zamanların en iyi bilgisayar cihazlarından biri olarak adlandırdı.

1992’de Cornell Üniversitesi BT departmanı personeli, Mac için CU-SeeMe video konferans yazılımını geliştirdi. Yazılımı 1994 yılında Windows için geliştirdiler. CU-SeeMe yazılımı ticari olarak 1995 yılında piyasaya sürüldü; ilk internet radyo istasyonlarını tanıttı.

2004 yılında, geniş bant teknolojisi nihayet daha uygun fiyatlı ve yaygın olduğundan, birçok işletme ilk kez video konferans sistemlerini benimsemeye başladı.

Video konferans satıcıları

Zoom, Apple’ın FaceTime’ı, Google’ın Sohbeti ve Microsoft’un Skype’ı gibi tüketici hizmetleri, yerleşik kamerası olan masaüstü bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda video konferansları her yerde yaygın hale getirdi. Facebook, kısa süre önce kurumsal video konferans hizmeti olan Workplace Rooms’u tanıttı.

Diğer video konferans satıcıları ve ürünleri aşağıdakileri içerir:

Avaya

Cisco Webex

Mitel

Logitech

ZTE

PGi

Konftel

Jenne

Poli

ScanSource

RingCentral

Adobe Connect

Blackboard Collaborate

Video konferans ve uzaktan çalışma

Video konferans, işle ilgili toplantılarının neredeyse tamamı olmasa da çoğunluğuna ev sahipliği yapmak için bu hizmetlere muhtemelen güvenecek olan uzaktan çalışanlar için özel bir değerdir. Uzaktan çalışanlar tipik olarak evden çalıştığından ve şirketlerin geleneksel ofis alanlarını kullanmadıklarından, video konferans kullanımı ekip üyeleri ve meslektaşları arasında simüle edilmiş yüz yüze iletişim sağlayabilir. Ayrıca, ekran paylaşımı gibi artırılmış video konferans araçları, görüntülü aramaları sesli iletişimle sınırlı olmaktan çok çalışan işbirliği için çok daha yararlı hale getirebilir.

Video konferans yalnızca daha iyi iletişim ve üretkenlik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sesleri telefonda duymaktan veya e-posta yoluyla karşılık gelmekten daha ilgi çekici olduğu için önemli ortak çalışma ilişkilerinin gelişimini de teşvik edebilir.

Video konferans eğilimleri

2020 COVID-19 salgını ortasında, uzaktan çalışma, bir sonraki duyuruya kadar birçok şirket için “yeni normal” haline geldi. Bu şirketler, video konferans gerçek bir yüz yüze toplantıya en yakın yaklaşımı sağladığı için önerilen sosyal mesafe protokolünü uygularken, iş operasyonlarını sürdürmek için video konferans teknolojilerine yöneldi. Organizasyon içi toplantılar için kullanımın ötesinde, yerinde mülakatlar yerine iş adayı mülakatları için video konferans kullanımı da benimsenmiştir.

2020’de hızlı bir büyüme yaşayan ve oldukça popüler bir video konferans satıcısı olan Zoom, birçok kişi için pandemik video konferansın yüzü haline geldi. Sonuç olarak, Zoom adı genel olarak video konferans için anonim hale geldi ve Zoombombing ve Zoom yorgunluğu gibi popüler terimlere yol açtı