Sistem Depolama

Veri depolama; elektromanyetik, optik veya silikon tabanlı depolama ortamlarında dijital bilgileri yakalayan ve saklayan toplu yöntem ve teknolojilerdir. Tüketiciler ve işletmeler, kişisel fotoğraflardan iş açısından kritik bilgilere kadar çeşitli bilgileri korumak için buna güvenmeye başladıkları için depolama, dijital cihazların önemli bir bileşenidir.

Depolama, sabit diskler, flash aygıtlar, teyp sistemleri ve diğer ortam türleri dahil olmak üzere, bilgisayara giriş / çıkış (G / Ç) işlemleri aracılığıyla bağlanan aygıtları ve verileri tanımlamak için sıklıkla kullanılır.

Veri depolama neden önemlidir?

Depolamanın öneminin altını çizmek, büyük veriye ve nesnelerin interneti (IoT) cihazlarının bolluğuna atfedilebilen yeni veri üretiminde istikrarlı bir tırmanıştır. Modern depolama sistemleri, işletmelerin bu verileri yakalamak, analiz etmek ve ondan maksimum değer elde etmek için makine öğrenimi özellikli yapay zeka (AI) uygulamasına olanak tanıyan gelişmiş yetenekler gerektirir.

Daha büyük uygulama komut dosyaları ve gerçek zamanlı veritabanı analitiği, yüksek performanslı bilgi işlem depolaması, birleşik altyapı, biçimlendirilebilir depolama sistemleri, hiper birleşik depolama altyapısı, ölçeklenebilir ve ölçeklenebilir ağ dahil olmak üzere oldukça yoğun ve ölçeklenebilir depolama sistemlerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. bağlı depolama (NAS) ve nesne depolama platformları.

BT analist firması IDC tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2025 yılına kadar 163 zettabayt (ZB) yeni veri üretilmesi bekleniyor. Bu tahmin, 2016 yılına kadar üretilen 16 ZB’den on kat potansiyel bir artışı temsil ediyor.

Veri depolama nasıl çalışır?

Depolama terimi, hem genel olarak bir kullanıcının verilerini hem de daha spesifik olarak verileri yakalamak, yönetmek ve önceliklendirmek için kullanılan entegre donanım ve yazılım sistemlerini ifade edebilir. Bu, uygulamalar, veritabanları, veri ambarları, arşivleme, yedekleme araçları ve bulut depolamadaki bilgileri içerir.

Dijital bilgiler, yazılım komutları kullanılarak hedef depolama ortamına yazılır. Bir bilgisayar belleğindeki en küçük ölçü birimi, tek bir kapasitörde bulunan elektrik voltajı düzeyine göre 0 veya 1 ikili değeriyle tanımlanan bir bittir. Sekiz bit bir bayt oluşturur.

Bilinmesi gereken diğer kapasite ölçümleri şunlardır:

kilobit (Kb)

megabit (Mb)

gigabit (Gb)

terabit (Tb)

petabit (Pb)

exabit (Eb)

Daha büyük önlemler şunları içerir:

kilobayt (KB) 1.024 bayta eşittir

1.024 KB’a eşit megabayt (MB)

gigabayt (GB) 1.024 MB’ye eşittir

1.024 GB’a eşit terabayt (TB)

petabayt (PB) 1.024 TB’ye eşittir

eksabayt (EB) 1.024 PB’ye eşit

Çok az kuruluş, bir eksabayt veriye erişebilen tek bir depolama sistemine veya bağlı sisteme ihtiyaç duyar, ancak birden çok petabayta kadar ölçeklenen depolama sistemleri vardır.

Veri depolama kapasitesi gereksinimleri, bir uygulamayı, bir dizi uygulamayı veya veri setini çalıştırmak için ne kadar depolama gerektiğini tanımlar. Kapasite gereksinimleri, veri türlerini dikkate alır. Örneğin, basit belgeler yalnızca kilobayt kapasite gerektirebilirken, dijital fotoğraflar gibi grafik yoğun dosyalar megabayt alabilir ve bir video dosyası gigabayt depolama alanı gerektirebilir. Bilgisayar uygulamaları genellikle bunları çalıştırmak için gereken minimum ve önerilen kapasite gereksinimlerini listeler.

Ağ storage teknolojileri

Ağ stroage teknolojilerinin etkin bir şekilde kullanılması herhangi bir stroage yönetimi sürecinin oldukça önemli parçasıdır. Temeline sabit sürücüleri alan, JBOD’lar veya diğer tipteki yerel storageler iş yerlerindeki kritik verileri korumak için basitçe yeterli değildir. Ağ strorage iş serverlerı ve PC’ler tarafından üretilen veriye ev sahipliği yapmak için kullanılabilirken ayrıca  veri koruması için ihtiyaç duyulan temeli de sağlamaktadır.

Çok sayıda gerek küçük gerekse de büyük üretici ağ stroage işlemleri için parter yazılımlar önermektedir. Bunlar arasında Dell, IBM, NetApp gibi firmaları göstermek mümkün. Bununla birlikte bir ağ stroage teknolojisini bilmenin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Detail shot of the HDD extended from a Dell EqualLogic PS-M4110 blade storage system.

NAS sistemleri

Network bağlantılı depolama veya storage, veya NAS uygulamaları, yerel bir ağ içerisinde dosyalara erişim sağlanmasını ve verilerin depolanmasını temin etmek üzere ayarlanmış serverlardır. Bu uygulamalar yazılım olarak da geliştirilmiş uygulamalardır. NAS cihazları LAN aracılığıyla birden çok server veya PC için verilere erişim imkanı tanır ve bu işlem için Ethernet teknolojisini kullanır. NAS ayrıca fiber optik kablolar ve SCSI – tabanlı switchlerle ek depolamamaların da yapılmasını sağlar.

SAN yapısı

Storage anal ağı (SAN) yapısı bir ağ içerisindeki birden fazla serverı içerisinden bir veya birden fazla depolama dizisi barındıran merkezi bir disk depolama alanına bağlar. SAN sistemleri sistem yönetimini ve veri yedekleme işlemlerini büyük oranda geliştirir. Ayrıca tüm ağın verisinin ayrı ayrı değil de tek bir kaynak gibi davranmasını sağlar.

SAN sistemleri veri depolama işlemlerini birden fazla serverı diziler şeklinde fiber optik kablolarla veya diğer tür network switchleri ile birbirlerine bağlayarak  temin eder. SAN sistemleri blok-seviyesinde verinin stroage’ını sağlar.

RAID

RAID (bağımsız disklerin ek dizileri) bir dizi içerisindeki performansı arttırmak ve bir sürücüdeki hatanın tüm veride kayba yol açmaması için hata töleransı sağlamak gibi birkaç yöntemi tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Bazı RAID düzenlemeleri veri kaybından önce bir veya birden fazla sürücünün hata oluşturmasını sağlayabilir. Tipik RAID dizisi çok miktarda terabaytlık depolama alanı içerir. RAID seviyeleri yöntemin farklı türdeki düzenlemelerine referans vermek amacıyla kullanılır.

DAS

Doğrudan bağlamalı storage, dijital depolama türüdür ve doğrudan bilgisayara bağlanılarak gerçekleştirilir. Bu yöntemde ayrıca bilgisayar ağına erişim sağlanması da söz konusudur. DAS sistemine örnek olarak sabit sürücüleri, optik disk sürücülerini ve harici disk sürücülerini örnek olarak gösterebiliriz. DAS ve NAS arasındaki temel fark DAS’ın bağlı olduğu noktadan doğrudan erişim sağlanabiliyor olmasıdır.