Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri

Yangın alarm sistemi, acil durumlarda, özellikle yangın durumunda, uygun önlemleri alarak personeli ve genel halkı korumak için bizi uyarmak için kullanılan, birbirine bağlı farklı düzenler ve bileşenlerden oluşan bir mekanizmadır.

Yangın alarm sistemi, duman dedektörü, ısı dedektörü, karbonmonoksit dedektörü, çoklu sensör dedektörü, çağrı noktaları, sirenler, ziller, röle modülü, tekrarlayıcı, uyarı cihazı, yangın kontrol paneli ve diğer ilgili ve isteğe bağlı güvenlik cihazları gibi farklı bileşenlerin birleşimidir. yangın alarmı kontrol sistemi için.

Bir bilgisayar sistemindeki bir CPU (merkezi işlem birimi) gibi, yangın alarmı kontrol paneli, manuel veya otomatik çalışma durumunda bağlı dedektörlere ve sirenlere durum göstergesi ve bildirim gönderen yangın alarm sisteminin beynidir.

Yangın alarm sistemleri endüstriyel fabrikalarda, ofislerde, kamu binalarında ve günümüzde evlerde bile kablolanmaktadır. Konvansiyonel, adreslenebilir, akıllı ve akıllı kablosuz tasarımlar gibi farklı tipte yangın alarm sistemleri aynı amaçla kullanılmaktadır, yani acil durumlarda sirenler genel veya acil çıkış yoluyla çevredeki insanları uyarmak için çalışacaktır. Bir yangın alarm sisteminin temel amacı, bireyin veya toplumun zenginliğini, sağlığını ve yaşamını korumaktır.

Akıllı yangın kontrol sistemi de kontrol paneli üzerinden uzaktan kumanda ile itfaiye ve ilgili acil durum personeline bağlanır.

Yangın Alarm Dedektörlerinin Türleri

Bir yangın alarm sisteminde temel yangın butonu (manuel cam kırma ünitesi) ve akıllı çoklu sensör dedektörü dahil olmak üzere kullanılan birden fazla dedektör vardır. Yangın algılama cihazları aşağıdaki şekilde kategorize edilebilir.

Duman dedektörü

Isı Dedektörü

Çoklu Sensör Dedektörü

Karbon monoksit dedektörü

Manuel Çağrı Noktası

Duman Dedektörleri

Duman dedektörleri, tasarım ve çalışma prensiplerine göre aşağıdaki kategorilere ayrılabilir.

İyonizasyon Duman Dedektörleri

Işık Saçan Duman Dedektörleri

Işık Gizleyen Duman Dedektörleri

İyonlaşma Duman Dedektörü

İyonlaşma Duman dedektörleri, alarmı başlatmaya neden olan iyonizasyon nedeniyle iç hazne içerisindeki akım akışını düşürmeye dayalı olarak çalışır.

Tipik bir iyonizasyon duman dedektöründe iki hazne vardır. Birinci hazne, ortam sıcaklığı, basıncı veya nemindeki değişiklikleri telafi etmek için kullanılırken, ikinci haznede akımın iki elektrot arasında aktığı haznede geçen havayı iyonize etmek için kullanılan alfa parçacıkları (radyoaktif malzeme) bulunur. Yangın odasına duman girdiğinde, iyonize hava nedeniyle iki elektrot arasındaki akım akışı azalır. Akım akışındaki düşüş, siren ve alarm devresini tetiklemek için kullanılır.

Işık Saçan Duman Dedektörü

Işık saçan duman dedektörleri, Tindal etkisine dayalı olarak çalışır (ışık huzmesi bir kolloidden (homojen (hacmi boyunca tutarlı veya tekdüze olan bir madde) karışımdan geçtiğinde dağılmış partiküllerin yerleşmediği ışık saçılmasının bir etkisidir. ).

Bir ışık kaynağı ve bir fotosel, fotoselin yüzeyine doğrudan ışığın düşmediği karanlık bir odaya sabitlenir.

Duman hazneye girdiğinde hazne ortamını bozarak ışığın dağılmasına ve fotosel yüzeyine düşmesine neden olur. Bu etki, alarm sistemini taklit etmek ve tetiklemek için kullanılır.

Işık Gizleyen Duman Dedektörü

Işık engelleyici duman dedektörleri, bir fotoselin yüzeyine düşen ışık miktarını ölçmeye göre çalışır.

Işığı engelleyen duman dedektörü haznesinin içinde, ışık kaynağı ve fotosel sabit mesafede konumlandırılmıştır. Duman, ışık kaynağından fotosele gelen ışık huzmesine müdahale ettiğinde, ışık kaynağından aldığı ışık miktarını ölçer. Fotosel tarafından alınan çıktıdaki bu değişiklik, alarm devresini tetiklemek için kullanılır.

Isı Dedektörleri

Duyma dedektörleri, sıcaklık değişim oranına veya sabit bir sıcaklık oranının belirli bir değerine göre çalışır.

Önceden ayarlanmış değere ısı yükselmesi durumunda, ısı detektörü içindeki ötektik alaşım (belirli sıcaklığa karşı ısıya duyarlıdır) katıdan sıvıya döner. Süreç, gerektiğinde sigorta elemanının eridiği bir sigortanın çalışmasıyla aynıdır. Aynı işlem yangın durumunda alarm devresini tetikleyecektir.

Karbon Monoksit Dedektörleri

Karbon monoksit dedektörü, CO dedektörü olarak da bilinir. Havadaki karbonmonoksit gazı miktarını ölçmek ve algılamak için kullanılan farklı sensör türlerini içeren elektronik bir cihazdır. Karbonmonoksit seviyesi (yanma ile üretilen zehirli bir gazdır) belirtilen sınırı geçtiğinde yangın alarm sistemini gösterir ve tetikler. Karbon monoksit detektörünün içindeki elektrokimyasal hücre, duman vb. Gibi diğer yanma gazlarını değil, yalnızca CO gazı miktarını algılar ve ölçer.

Yangın alarm sistemi için tasarlanan karbonmonoksit dedektörlerinin, kazan vb. Cihazlarda eksik yanma işlemi olması durumunda, evlerde CO koruması için kullanılan CO dedektörlerine göre daha hızlı tepki vererek daha hassas olduğunu unutmayın.

Çoklu Sensör Dedektörleri

Çoklu sensör dedektörü (çoklu kriter alarmı olarak da bilinir), hem ısı hem de optik sensörlerden gelen giriş sinyalini birleştiren ve daha düşük oranda istenmeyen yanlış alarmlarla çok çeşitli yangınlar için kullanılan hassas bir cihazdır.

Birden fazla sinyali algılama ve daha uygun eylem için tanımlama değerini kontrol paneline gönderme yeteneğine sahip olduğu için optik, ısı, CO ve yangınları algılamak için kullanılabilir. Bu nedenle, doğru ve doğrulanmış doğru çalışma için akıllı bir çoklu sensör alarmı kullanılabilir.

Manuel Çağrı Noktaları

Yangın alarmı manuel yangın butonu (cam kırılma noktası olarak da bilinir), acil veya yangın durumunda camı kırarak ve kırılabilir bir elemana basarak alarm devresini tetiklemek için kullanılan bir cihazdır.

Acil durumlarda kolay erişim için çağrı noktaları zemin seviyesinin 1,4 metre yukarısına yerleştirilmiştir. İki çağrı noktası arasındaki maksimum uzunluk 30 metredir ve merdiven kasalarının giriş katı sahanlığına, çıkış yollarına ve açık havaya tüm çıkışlara monte edilir.

Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemi

Konvansiyonel bir yangın alarm sisteminde, dedektörler, sirenler ve yangın butonları gibi tüm cihazlar, kontrol paneline paylaşılan bir kablo yerine ayrı bir tel veya kablo ile bağlanır. Yani telin birinci ucu dedektörlere, ikincisi ise kontrol paneline bağlanır.

Tipik bir konvansiyonel yangın alarm sisteminde, dedektörler, siren ve yangın noktaları kurulur ve farklı bölgelere ayrılır; örn. Bodrum için Bölge 1, zemin kat için Bölge 2, birinci kat için Bölge 3 vb. kontrol odası, bina yönetimi ve itfaiye alanını etkileyen. Diğer bir deyişle, bölge sayısı ne kadar fazlaysa, tetikleyici ve yangın yeri o kadar doğru konumlandırılır.

Konvansiyonel bir yangın alarm sisteminde, adreslenebilir yangın alarm sistemine kıyasla yangının çok doğru ve kesin konumunun kolayca bulunamayacağını unutmayın. Kontrol paneli, tek tek cihazın veya hangi cihazın tetiklendiğini tam olarak belirlemenize izin vermediğinden, acil durumda bölge konumunu yalnızca metin, lamba göstergesi veya her ikisiyle gösterir.

Adreslenebilir Yangın Alarm Sistemi

Adreslenebilir bir yangın alarm sisteminde, dedektörler, çağrı noktaları ve alarm zilleri gibi tüm cihazlar, yangın adreslenebilir kontrol paneline bir döngü sistemi içinde bağlanır ve her cihazın bir adresi vardır (konumlarını bildirmek için). Bu şekilde, bağlı devrede tetiklenen cihazın tam yerini bulmak çok kolaydır.

Döngü sisteminin arkasındaki temel fikir, kısa devre arızası durumunda, sistemin sadece küçük bir kısmının etkilenirken geri kalanının döngüye bağlanan izolasyon modülü yardımıyla düzgün çalışacağıdır. Tek bir döngüde 99 cihaza kadar bağlanabilir ve yangın kontrol paneli sisteminin yeteneğine bağlı olarak 3,3 km’ye kadar uzatılabilir.

Adreslenebilir yangın sisteminin temel amacı, ana adreslenebilir yangın kontrol paneli ekranında tetiklenen bileşenin tam konumunu gösteren bir adres veya bir adres kümesi için kablo bağlantısı ve DIP (İkili Hat İçi Paket) anahtarlarının beklediği geleneksel yangın sistemiyle aynıdır. Adreslenebilir, geleneksel sistemle karşılaştırıldığında en doğru ancak maliyetlidir, ancak her ikisi de bir arıza, ön alarm veya yangın olması durumunda tetiklenen cihazın arkasındaki kesin nedeni gösteren akıllı yangın sistemine kıyasla akıllı değildir ve bunları hızlı bir şekilde söndürür.

Akıllı Yangın Alarm Sistemi

Akıllı bir yangın alarm sisteminde, her cihaz, etrafındaki ortamı analiz etme ve arıza, yangın veya cihazın dedektörlerin temizlenmesi veya planlı bakımına ihtiyaç duyması durumunda daha fazla eylem (ler) yapmak için merkezi kontrol paneliyle iletişim kurma yeteneğine sahiptir.

Geleneksel yangın alarm sistemleri ile karşılaştırıldığında, sadece tek bir bilgi sinyali sağlarlar, yani bir yangın veya hata, sıcaklık, duman partikülü veya barometrik basınç gibi diğer belirsizliklerden bağımsız olarak, dikkate alınan alarm sistemini tetikleyecektir. yanlış pozitifler olarak. Bu yanıltıcı bilgiler, raporlama, ihmal vb. Gibi farklı olayları etkileyebilir.

Adreslenebilir yangın kontrol sistemine benzer şekilde, cihazlar iki, dört ve sekiz döngülü sistemde bulunan akıllı sistemde döngüler halinde bağlanır. Tek bir döngü 3,3 km’ye kadar uzatılabilir ve 99 adede kadar cihaz (sirenler, dedektörler ve yangın butonları gibi) tek bir döngüde bağlanabilir. Bu sayede geniş bir alan tek kontrol panelinden kontrol edilebilir ve izlenebilir.

Kablosuz Yangın Alarm Sistemi

Kablosuz bir yangın alarm sisteminde, tüm dedektörler ve ilgili cihazlar, yangın kontrol paneline radyo iletişimi yoluyla uzaktan birbirine bağlanır.

Kablosuz yangın alarm sisteminde, alarm devresini etkinleştirmek için dedektörden (ısı dedektörü gibi) veya çağrı noktasından merkezi yangın alarm sistemine bir radyo sinyali iletilir.

Kablosuz yangın algılama sistemi, işçilik maliyetleri ve bina alanlarını saatlerce kapatmadan hızlı kurulumla kablo tesisatı nedeniyle daha az maliyetli olduğundan, pil değişimi ve bakımı durumunda donanım çok daha pahalıdır.