SFP fiber optik bağlantı kurabilmek amacıyla kullanılan genişleme yuvalarına verilen isimdir. İngilizce olarak Small Form Pluggable kelimelerinin baş harflerin oluşan bir kısaltmadır. İnternetin hayatımızda yer almasından beri zamanla aşina olduğumuz kavramlardan biri olacaktır.
SFP modül cihazları protokol bağımsız olarak çalışılar. İnternet ağında fiber optik bağlantı kurabilmek için gereksinim duyulan gereçlerdir. SFP port yuvaları oluşturulur ve bu yuvalara bakır tel ya da fiber optik takılarak kullanılabilir.
SFP Nasıl Kullanılır?
SFP farklı modülleri tercih etme şansınız aynı cihaz için de vardır. Böylece aynı cihazda da olsa farklı uygulamalar için SPF modül kullanma şansınız olur. SFP modül satın aldığınızda nasıl kullanılacağı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
SFP modüller tek çeşit değildir. Farklı ihtiyaçlar ve gereklilikler doğrultusunda kullanabileceğiniz 3 farklı SFP modül çeşidi bulunur. Şimdi bu çeşitleri sizin için tek tek inceleyeceğiniz. SFP modül çeşitleri arasındaki farklılıkları yazımız içeriğinde bulabilirsiniz.
Multi Mode
SFP modül çeşitlerinde ilki olan multi mode SFP, fiber optik kablolarla çalışmak üzere tasarlanmıştır. Farklı türde fiber optik kullanılarak multi mode SFP çalıştırılabilir. Kullandığınız fiber optik kablo türüne göre ise, elde edeceğiniz mesafenin uzunluğu değişecektir.
100 Mbps ve 1000 Mbps ara yüzler bulunur. Bu ara yüzler kullanılarak farklı mesafeler elde etmeniz mülkündür. Fiber optik kablo kalınlıkları da elde edeceğiniz mesafenin uzunluğu üzerinde etkili olan faktörler arasındadır.
Single Mode One Pair
SFP modül çeşitlerinin üç tane olduğundan bahsetmiştik. Bu üç farklı modül arasında single mode one pair de yer alır. Single mode one pair SFP modüllerde çift yönlü kablo vardır. Yani fiber optik kablo için de çift tel bulunur. Biri gidiş biri ise geliş olarak düşünülebilir. Diğer çeşitlerden bu özelliği ile ayrılır.
1310 mm dalga boyu kullanılabileceği gibi 1550 mm dalga boyu kullanılarak da çalıştırılabilir. 1310 mm dalga boyundaki single mode one pair SFP modülünü kullandığınız zaman 15 ila 20 kilometre arasında bir mesafe elde edersiniz. 1550 mm dalga boyundaki bir single mode ona pair SFP modülü kullandığınız da ise elde edeceğiniz mesafe 300 kilometreye kadar çıkar.
Single Mode Bidirectional
Yine haberleşmede kullanılan bir başka çeşit SFP modülü de single mode bidirectionaldır. Burada tek kıl fiber optik kablo vardır. Yani single mode ona pair SFP’lerde olduğu gibi iki adet kablo teli yoktur. Gidiş ve geliş şeklinde ayrılmaz.
Single mode bidirectional SFP modül kullanılarak elde edilecek iletişim sistemi, bir nevi telsiz sistemi gibi düşünülebilir. Frekanslar kullanılarak iletişim sağlanır. Aynı anda frekansı hem alıp hem de gönderebilir. SFP modül ile telsiz sisteminde hem frekans alma hem de frekans gönderme işlemi yapılmak isteniyorsa 5,3 Ghz frekans kullanılması gerekir.
Kaynak : .Logline