Günümüzde, internet kullanımının giderek yaygınlaşması ile ip telefon nedir çok sık araştırılmaya başlandı. Bu sorunun cevabı çok karmaşık gibi görünse de, aslında çok basittir. Ip telefon terimi, internet ya da intranet aracılığı ile sesli iletişimi sağlayan telefon anlamına gelir. Ip telefonu, analog ses sinyallerini daha sonra dijital ses sinyallerine çevirir. Bu ses sinyallerini, internet protokolü sayesinde aktarır.
İp Telefon Ne İşe Yarar?
Teknolojik gelişmeler sonucunda en çok merak edilen konular arasında ip telefon ne işe yarar sorusu yer alıyor. İp telefonlarla ses iletiminin gerçekleşmesi ile birlikte, mobil ya da sabit telefonlarla uluslararası görüşmeler yapabilirsiniz. Aynı zamanda, ücretsiz aramalar ya da düşük bütçelere pek çok arama da gerçekleştirebilirsiniz.
Mevcut olarak kullandığınız geleneksel telefonları, uygun adaptörler ile kolaylıkla VoIP telefonlara dönüştürebilirsiniz. Kullanıcılar tarafından kullanılan, analog, konvansiyonel ya da dijital bağlantıları sırasında, diğer kullanıcıların da birer IP cihaz kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede seslerden veri ağlarına geçiş sürecini sağlayarak, özel ağ geçitleri ile iletişim sağlamalarını mümkün hale getirebilirsiniz.
VoIP, analog ses sinyallerini dönüştürülerek dijital sinyale çevirir. Bu çevrilen dijital sinyaller ise internet işletmesidir. Bu nedenle; VoIP sistemi için bilinmesi gereken en önemli nokta internete erişimin sağlanmasıdır. VoIP aracılığı ile kaliteli ve kesintisiz bir iletişimin sağlanması için geniş bant internet kullanılabilir.
IP Telefonu Nasıl Yapılır?
VoIP kullanarak iki kullanıcının yaptığı görüşmeler sırasında, sesler bazı kod ve eklere ayrılır. Buna örnek vermek gerekirse; bir telefon görüşmesi yaptığınızda, bizim sesimiz karşı tarafa, bazı kodekler şeklinde şifrelenerek internet üzerinden kolaylıkla iletilir. Bu gönderme durumunda ise, ses kodekleri bazı paketler halinde, internet sayesinde upload edilir.
Karşı tarafın sesi de bazı işlemlerden geçerek kod eklenir. Bu durum sonucunda ise, ses paketler halinde internet sayesinde download edilmiş olur. Bu kod ekleme işleminin süresi ise, ortalama olarak saniyede 40 Kbit/saniyelik band genişliği oldukça sıkça kullanılır. VoIP, arka planda pek çok protokol kullanır. Aynı zamanda bunlardan en yaygın olanı ise, SIP protokolüdür. Ip telefonlarla, klasik kablolu telefonların görüntüsü bazı benzerlikler gösterir. Bunların farkları ise, Ip telefonlar klasik telefonların tersine, ses iletimini internet hattı aracılığı ile sağlar. VoIP sistemleri içinde en çok tercih edilen telefonlar ise, Ip telefonlardır.
SIP Protokolü
İp telefon sistemi SIP protokolünde çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü SIP protokolü, özellikle de, Türkiye’de oldukça yaygın bir şekilde kullanılır. SIP’ın açılımı ise, Session Initiation Protocol’dür. SIP, internet üzerinden telefon hizmeti sunulabilmesi için geliştirilen bir protokoldür. SIP, bir IP ağı üzerinde bulunan iki ya da daha fazla kullanıcı arasında çağrı sırasında ve çağrı kurulumundaki parametrelerin değiştirilmesi için kullanılır.
SIP Telefon
SIP telefonlar, multimedya iletişim oturumlarını entegre etmek için bir iletişim protokolü olan “Session Initiation Protocol -Oturum Başlatma Protokolü” anlamına gelir.
IP Telefon Kullanımının Avantajları
VoIP, telekomünikasyon maliyetini büyük oranda azaltmaya yarar. VoIP sayesinde, kullandığınız telekomünikasyon maliyetini %50 ila %70 arasında azaltabilirsiniz. Sabit olarak kullandığınız telefon numaranızı taşımanız halinde ise, internet sayesinde hizmet almaya başlayabilir, taşınan ya da nakil olan numaranız karşılığında daha az ödeme yaparsınız.
Ip Santral Sistemi aracılığı ile şirketinizin iletişimi sağlanırken aynı zamanda esnek çözümler de sunabilirsiniz. Bu esnek çözümleri ise, şirket merkezinde yer alan, pek çok şubeniz tarafından herhangi bir ücrete tabi tutulmadan kullanmanız da mümkündür. Bu özellik sayesinde ücretsiz telekomünikasyon hizmetini, tüm şubeler arasında sağlayabilirsiniz.
VoIP kullanılarak gerçekleştirilen aramalarda, kanal kısıtlaması sorunu da bulunmaz.
Windows, Android, Iphone telefonlarınıza yükleyeceğiniz çeşitli uygulamalar sayesinde, sabit numaranızı aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda çağrı alabilir ve aramalar yapabilirsiniz.