SD-WAN Nedir?

(SD-WAN) Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağı nedir?

SD-WAN (Software Defined Wide Area Networking – Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı), kuruluşların kullanıcıları uygulamalara güvenli bir şekilde bağlamak için 4G, LTE, MPLS ve WAN ve geniş bant internet hizmetleri dahil olmak üzere herhangi bir taşıma hizmeti kombinasyonundan yararlanmasına olanak tanıyan sanal bir WAN (Wide Area Network – Geniş Alan Ağı) mimarisidir.

 class=

Geleneksel WAN (geniş alan ağı) işlevi, şubedeki veya kampüsteki kullanıcıları veri merkezindeki sunucularda barındırılan uygulamalara bağlamaktı. Tipik olarak, güvenlik ve güvenilir bağlantı sağlamaya yardımcı olmak için özel MPLS devreleri kullanılmıştır. Bu, Yazılım tanımlı WAN (SD-WAN) çözümlerinin, kuruluşlar farklı ağ ortamları arasında hızlı, ölçeklenebilir ve esnek bağlantı talep ettikçe giderek daha popüler hale gelmesine neden olmuştur. Ayrıca, gelişmiş uygulama performansı sunarken genel toplam sahip olma maliyetini (TCO) düşürmeyi de amaçlamaktadır.

SD-WAN çalışma prensibi.

SD-WAN, bulut öncelikli kuruluşların kullanıcılar için üstün bir uygulama kalitesi deneyimi sunmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yapay zekayı kullanarak, uygulamaları tanımlayıp WAN genelinde uygulamaya duyarlı yönlendirme sağlayabilir. Her uygulama sınıfı, tümü iş gereksinimlerine uygun QoS ve güvenlik politikalarını almaktadır.

SD-WAN’dan farklı olarak, geleneksel yönlendirici merkezli model, kontrol işlevini ağdaki tüm cihazlar arasında dağıtır ve trafiği TCP/IP adreslerine ve ACL’lere göre yönlendirir. Bu model, katı, verimsiz ve bulut için elverişli olmama eğilimindedir. Bu da kötü bir kullanıcı deneyimine neden olabilir. SD-WAN ise birçok WAN bağlantısını (XDSL, MPLS, Cellular ve fiber) aynı anda kullanabilir.

SD-WAN Çözümlerinin Avantajları Nelerdir?

SD-WAN çözümleri, kullanıcı taleplerini karşılamak için birçok avantaj sunar:

  • Uzaktan ve ofisten çalışan kullanıcılara, geliştirilmiş uygulama performansı ve hizmet kalitesi avantajı.
  • Hem düşük fiyata geniş bant kullanımı hem de mobil bağlantı kullanımıyla daha düşük WAN maliyeti avantajı.
  • Ölçeklendirilmiş kapasite avantajı.
  • Kullanılan uygulamalar ve veriler bulutlara taşındıkça WAN genelinde artan bağlantı güvenliği avantajı.

SD-WAN, kritik görev uygulamaları için daha iyi hizmet kalitesi sunarken, ağ noktaları arasında daha hızlı yönlendirme ve WAN yollarına daha fazla görünürlük sağlamaktadır. Bu avantajlarıyla, ağ yöneticileri sorunları daha kolay giderebilir ve maliyet düşüşlerini gerçekleştirebilirler.

SD/WAN Özellikleri Nelerdir?

SD-WAN özellikleri itibarıyla basit bir çalışma prensibine dayanmaktadır. Geleneksel WAN teknolojisinden farklı olarak bulut sistemini işlem operasyonlarına dahil eder. Çoklu bağlantı türlerini destekler. Böylece XDSL, MPLS, Cellular ve fiber bağlantı türlerini aynı anda yönetme şansı verir. Söz konusu bağlantı türlerini daha düşük maliyetle yönetme olanağı tanımaktadır.

Kurumların veri gizliliğine verdiği öneme bağlı olarak güvenli bir işletim ağına olan ihtiyaç artmıştır. SD-WAN, uçtan uca şifreleme sağlayan bir ağ teknolojisidir. Şubeler, ofisler ve merkez arasında veri aktarımında gereken gizliliği karşılar. Tanımlı güvenlik sistemi sayesinde ana merkez ve ofisler arasındaki veri trafiğini güvenli hale getirir. Ayrıca bulut sistemine kaydedilen veriler için de aynı imkanı sunmaktadır.

SD-WAN’ın sağlayabileceği başlıca faydalar şöyledir:

SD-WAN’ın ana avantajı, ağın merkezi bir kontrol cihazından kolayca yönetilmesidir. Ağ uzmanlarının SD-WAN dağıtımları için uzak konumlara gitmeleri gerekmiyor ve merkezileştirilmiş politika tabanlı yönetimi kullanarak ofis ortamından işleri yürütebiliyorlar.

Merkezileştirilmiş, politika tabanlı yönetim, bir ağ mühendisinin, yönlendiricileri ve ağ geçitlerini bireysel olarak yeniden yapılandırmak zorunda kalmadan, geniş bant bağlantılarına daha fazla (veya daha az) trafik vermesini sağlar.

SD-WAN, ağ mühendislerine yeni WAN servislerinin taleplerine hızlı bir şekilde cevap verme ve mevcut servislerde değişiklik yapma yetisini veriyor. Eskiden saatlerce ya da günlerce süren birçok görev, SD-WAN ile sadece birkaç dakika sürmektedir.

Gerçek zamanlı trafik yönetimi sunmaktadır. SD-WAN ağ geçitleri, kendisine bağlı her bir WAN bağlantısının sağlığını sürekli olarak izler. Bir bağlantı başarısız olduğunda veya tıkandığında trafik hızla yeniden yönlendirilir.

Çoklu bağlantı esnekliği sağlar. Geleneksel WAN ortamları genellikle bir yere giden tek bir ağ bağlantısına sahiptir. SD-WAN ile ağı indirebilen tek bir arıza noktasını ortadan kaldırarak farklı ISS’lerden gelen birden fazla bağlantı kullanılabilir.

Bağlantı sağlığını izlemek ve trafiği gerektiği gibi yönlendirmek, uygulamanın kullanılabilirliğini ve performansını geniş anlamda iyileştirir. SD-WAN ayrıca, seçici ve uygulama bazında performansı artırabilir. SD-WAN’ın bulut tabanlı uygulamalar için performansı artırmasının bir başka yolu, uzak ofislerde Internet dağıtımı kurmayı kolaylaştırmaktır.

SD-WAN, her WAN bağlantısının sağlığını izler ve trafiği en iyi yoldan yönlendirmek için dinamik yol seçimini kullanabilir. Ayrıca, VoIP veya ticari işlemleri yapan uygulamalar gibi en önemli trafik için en iyi bağlantının ayrılacağı şekilde uygulamaların veya kullanıcıların trafiği arasında ayrım yapabilir. Dosya yedeklemeleri gibi düşük öncelikli trafik, daha az güvenilir bir bağlantıya yönlendirilebilir

SD-WAN Mimari Türleri

Kuruluş özellikli (premises-based) SD-WAN: SD-WAN işlevselliğini elde etmek için yerinde yerleştirilen bir cihazı içerir. Kuruluşa özellikli SD-WAN’ler daha küçük, yerelleştirilmiş işletmeler için uygun maliyetli çözümler olabilir. Şirketinizin, her sitede gerçek zamanlı trafik şekillendirme gerçekleştiren bir SD-WAN kutusu (plug-and-play) vardır.

Bulut özellikli SD-WAN: Bu mimaride, çözüm bir bulut (sanal) ağ geçidine bağlanan bir SD-WAN kutusu sunmaktadır. Bu mimari ile şirketiniz, yalnızca önceden hazırlanmış bir mimarinin (diğer bir deyişle, gerçek zamanlı trafik şekillendirme ve çok devreli yük dengeleme / yük devretme) avantajlarından yararlanır; artı bulut uygulamalarınızın performansı ve güvenilirliği artar.

Bulut özellikli artı omurga SD-WAN: Bulut özellikli SD-WAN eğer bir omurga üzerinden yapılırsa servis başka bir boyuta taşınır. Şirketinizin ofislerinde SD-WAN kutusu vardır. Bu ofisler internete bağlanmak yerine ISP’nin şirket ofislerine en yakın POP noktasına bağlanır ve genel omurga olarak ISP’nin fiber bağlantılı omurgası kullanılır.

 class=

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Artpro Uzmanı Şimdi Online
Mesaj Gönder
Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.

Taşındık!

YENİ ADRESİMİZ
Atatürk Bulvarı, Deposite İş Merkezi A1 Blok Daire 309 İkitelli Osb Mahallesi Başakşehir İstanbul

+90 (212) 438 01 11