Video konferans

Video konferans, yüz yüze görüşmeyi simüle eden internet üzerinden iki veya daha fazla uzak taraflar arasında canlı, görsel bağlantı sağlayan bir sistemdir. Video konferans önemlidir, çünkü normalde yüz yüze bağlantı kuramayan kişilerin internet üzerinden anlık görüşmelerini sağlar.

En basit haliyle, video konferans, statik görüntülerin ve metnin iki konum arasında iletilmesini sağlar. En sofistike haliyle, birden fazla konum arasında tam hareketli video görüntülerinin ve yüksek kaliteli sesin iletilmesini sağlar.

İş dünyasında masaüstü video konferans, birleşik iletişim (UC)uygulamalarının ve web konferansı hizmetlerinin temel bir bileşenidir, bulut tabanlı sanal toplantı odası hizmetleri ise kuruluşların en az altyapı yatırımıyla video konferans dağıtmasını sağlar.

Video konferans nasıl çalışır?

Video konferans işlemi iki adıma ayrılabilir: sıkıştırma ve aktarma.

Sıkıştırma sırasında, web kamerası ve mikrofon analog görsel-işitsel (AV) girişi yakalar. Toplanan veriler sürekli frekans ve dalgalar şeklindedir. Bunlar yakalanan sesleri, renkleri, parlaklığı, derinliği ve tonları temsil eder. Bu verilerin normal bir ağ üzerinden aktarılabilmesi için büyük bant genişliğine ihtiyaç vardır bunun yerine codec bileşenlerinin verileri dijital paketler olarak sıkıştırılarak kullanılır. Bu, yakalanan AV girişinin geniş bant veya Wi-Fi internet üzerinden daha hızlı hareket etmesini sağlar.

Aktarım aşamasında, dijital olarak sıkıştırılmış veriler dijital ağ üzerinden alıcı bilgisayara gönderilir. Uç noktaya ulaştığında, codec bileşenleri verileri açarak devre dışı çalışır. Codec bileşenleri onu tekrar analog ses ve videoya dönüştürür. Bu, alıcı ekranın ve hoparlörlerin AV verilerini doğru görüntülemesini ve duymasını sağlar.

Video konferans sistemlerinin bileşenleri

Video konferans sisteminin bileşenleri aşağıdakileri içerir:

Veri aktarımı için bir ağ. Bu genellikle internet protokolü (VoIP) üzerinden ses ile benzer teknoloji kullanan yüksek hızlı geniş bant internet bağlantısıdır. Yerel ağ (LAN) ve Tümleşik Hizmetler Dijital Ağı (ISDN) bağlantıları da zaman zaman kullanılır.

Video girişi sağlayan iki veya daha fazla video kamera veya web kamerası.

İki veya daha fazla mikrofon harici bir mikrofon veya erişen cihazda yerleşik bir mikrofon.

Video çıkışı yayın yapabilen bir bilgisayar ekranı, monitör, TV veya projektör.

Ses çıkışı için kullanılabilecek kulaklıklar, dizüstü bilgisayar hoparlörleri veya harici hoparlörler kullanılır.

Ses gecikmelerini azaltan ve gerçek zamanlı iletişimi destekleyen akustik yankı iptali yazılımı ve ortam gürültüsünü engelleyen yapay zeka yazılımları ile daha akıcı ve sağlıklı çalışan bir çok uygulama vardır.

Video konferansın faydaları

Video konferans hizmetleri birçok fayda sağlar. İşletmelerde, çalışanlar arasında verimliliği artırabilir ve iş arkadaşları, iş ortakları ve müşterilerle daha iyi iletişim kurma ve etkileşim kurma yolu sağlayabilirler.

İşletmeler için, video konferansın somut faydaları arasında daha düşük seyahat maliyetleri özellikle çalışan eğitimi için ve ekip üyeleri arasındaki iletişimin artması sonucunda proje sürelerinin kısaltılması yer almaktadır.

Video konferansın somut olmayan faydaları arasında, hem şirketler içinde hem de şirketler arasında ve müşteriler arasında, karşılıklı olmayan iletişim alışverişi ve iş bağlantıları arasında daha güçlü bir topluluk duygusu ile daha verimli toplantılar yer almaktadır. Kişisel düzeyde, yüz yüze bağlantı, değişime karşılıklı olmayan iletişim ekler ve katılımcıların aslında yüz yüze asla tanışamayacakları bireylere daha güçlü bir aşinalık duygusu geliştirmelerini sağlar.

Video konferansın dezavantajları

Video konferans işletmeler ve bireyler için çok sayıda fayda sağlarken, aynı zamanda çeşitli dezavantajları da vardır. Örneğin, görüntülü arama ve konferans tutarlı bir yüksek hızlı internet bağlantısı gerektirir. Yalnızca güçlü bir internet bağlantısı, sesli ses ve görsellerin güvenilir ve sorunsuz bir şekilde iletileceğini garanti edebilir. Bant genişliği veya internet bağlantısıyla ilgili herhangi bir sorun, ses ve görüntü ekranlarının kesintiye uğramasına veya kaybolmasına neden olabilir, bu nedenle önemli aramalar için hizmet kalitesi (QoS) önlemleri gerekebilir. Güvenlik donanımları üzerinden ses ve görüntü önceliklendirme parametreleri tanımlanmalı, ayrıca ihtiyaç kadar data hattı tahsis edilerek dezavantajlar bertaraf edilebilir.

Görüntülü arama da ciddi ses gecikmesi Hızlı internet bağlantılarında bile. Ses gecikmesi yaşayan konferanslar sinir bozucu veya gergin hale gelebilirken, şahsen yapılan bir toplantı bu engellemeyi önleyebilirdi.

Bir diğer dezavantaj, yüksek kaliteli video konferans sistemlerinin ilk yatırım maliyetidir. Birçok şirket, iş seyahati maliyetlerini azaltmanın bir yolu olarak video konferans hizmetlerini benimsese de, yine de bir video konferans sistemine büyük miktarda para harcayacaktır. Tercih edilen marka ve modellere göre maliyetli ekipman ve teknolojiye ek olarak, şirketlerin genellikle sistemin kurulumu, dağıtımı ve bakımı için de ödeme yapması gerekecektir.

Video konferans geçmişi

Video konferanstaki ilk gelişmeler, AT&T Bell Labs ve John Logie Baird’in video telefon denemelerine başladığı 1920’lere kadar izlenebilir.

 class=

1930’larda Almanya’da da erken video konferans deneyleri yapıldı. Bu ilk teknoloji, telefon hatları üzerinden hareketsiz resimler gönderecek görüntü telefonlarını içeriyordu.

1970’lerin başında AT&T, Picturephone hizmetiyle video konferans kullanmaya başladı. Bununla birlikte, video konferansın yaygın olarak benimsenmesi 1980’lerde bilgisayar devrimiyle başladı. Devrim, codec bileşenlerinin icadının yanı sıra ISDN gibi geniş bant hizmetlerinin yükselişini de beraberinde getirerek görsel görüntülerin gönderilmesinin kişisel kullanım için mümkün hale gelmesini sağladı. Cep telefonlarının daha sonra tanıtılması, video konferansın popülerliğini daha da sağladı.

Web kamerası 1990’larda üniversite kampüslerinde görünmeye başladı. Ağustos 1994’te, ilk ticari web kamerası olan QuickCam tanıtıldı. Ancak, yalnızca Mac ile uyumluydu, bu nedenle 1995’te Windowsuyumlu bir sürüm yayınlandı. 2010 yılında Time dergisi QuickCam’i tüm zamanların en iyi bilgisayar cihazlarından biri olarak seçti.

1992 yılında Cornell Üniversitesi BT bölümü personeli Mac için CU-SeeMe video konferans yazılımını geliştirdi. Yazılımı 1994 yılında Windows için geliştirdiler. CU-SeeMe yazılımı 1995 yılında ticari olarak piyasaya sürüldü; ilk internet radyo istasyonlarını tanıttı.

2004 yılında, geniş bant teknolojisinin nihayet daha uygun fiyatlı ve yaygın hale geldiğinden beri birçok işletme ilk kez video konferans sistemlerini benimsemeye başladı.

Video konferans satıcıları

Zoom, Apple’ın FaceTime,Google’ın Sohbeti ve Microsoft’un Skype’ı gibi tüketici hizmetleri, gömülü kameraya sahip masaüstü bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda video konferansları her yerde yaptı. Son zamanlarda, Facebook Workplace Rooms’u tanıttı , kurumsal video konferans hizmeti.

Diğer video konferans satıcıları ve ürünleri şunlardır:

Angekis
Cisco Webex
Avaya
Mitel
Hikvision
Lifesize
Logitech
ZTE
PGi
Konftel
Jenne
Poli
Batı
Jabra
ScanSource
RingCentral
GoToMeeting
Adobe Connect
Blackboard
Fuze

Video konferans ve uzaktan çalışma

Video konferans, işle ilgili toplantılarının neredeyse tamamı olmasa da çoğunluğuna ev sahipliği yapmak için bu hizmetlere güvenecek olan uzaktan çalışanlar için özel bir değere sahip. Uzaktan çalışanlar genellikle evden çalıştıkları ve şirketlerin geleneksel ofis alanlarından yararlanamadıklarından, video konferans kullanımı ekip üyeleri ve iş arkadaşları arasında simüle edilmiş yüz yüze iletişim sağlayabilir. Ayrıca, ekran paylaşımı gibi video konferans araçlarını artırmak, görüntülü aramaları sesli iletişimle sınırlı olmaktan çok, çalışan işbirliği için çok daha kullanışlı hale getirebilir.

Video konferans sadece daha iyi iletişim ve üretkenlik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda telefondan veya e-posta yoluyla karşılık gelen sesleri duymaktan daha ilgi çekici olduğu için önemli işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesini de teşvik edebilir.

Video konferans eğilimleri

2020 COVID-19 salgınının ortasında, uzaktan çalışma bir sonraki duyuruya kadar birçok şirket için “yeni normal” haline geldi. Bu şirketler, video konferans gerçek, yüz yüze bir toplantıya en yakın yakın değeri sağladığından, önerilen sosyal mesafe protokolünü uygularken, iş operasyonlarını sürdürmek için video konferans teknolojilerine baktılar. Şirket içi toplantılar için kullanımın ötesinde, iş adayı mülakatları için yerinde görüşmeler yerine video konferans kullanımı da benimsenmiştir.

Avaya ve Video Konferans Çözümleri

 class=

Video Konferans donanım ürünleri üreticisi olarak uzun zamandır, bir çok kategoride ürün geliştiren Avaya başta Büyük toplantı odaları için XT Telepresence Video Konferans Sistemi, Orta ölçekli odalar ve şubeler için XT4300, XT5000, XT7100 gibi profesyonel ürünler geliştirmiştir. Ancak hem ekonomik sınıf hem de Avaya Spaces gibi bağımsız bulut temelli video konferans platformlarında kullanılmak üzere CU360, HC010, HC020, HC050 gibi modeller ile USB olarak bir çok cihaza bağlanabilir yeni ürünleri sunmuştur.

Avaya Bulut temelli Video Konferans pazarına çok girmiş olsa da ilk sene rakiplerini yakalamış ve ikinci senesinde kendine has geliştirmiş olduğu Yapay zeka (AI), gürültü engelleme ve güvenlik teknolojiler ile öne geçmiştir.

Günümüz ekonomisinin yoğun koşuşturmasında bilgi güvenliği her geçen gün önemini daha da arttırmaktadır. Avaya bu hususta bilgi güvenliğine önem vermektedir.

 class=

Avaya #Spaces HIPAA ve GDPR (KVKK) uyumludur ve 30’dan fazla güvenlik özelliğine sahiptir.

#Secure #Collaboration çözümümüz hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Artpro Uzmanı Şimdi Online
Mesaj Gönder
Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.

Taşındık!

YENİ ADRESİMİZ
Atatürk Bulvarı, Deposite İş Merkezi A1 Blok Daire 309 İkitelli Osb Mahallesi Başakşehir İstanbul

+90 (212) 438 01 11